Πληροφορίες

Η Κοινότητα Κυπαρισσίου περιλαμβάνει τους παρακάτω οικισμούς:

1) ΑΚΡΕΣ

Bρίσκεται: 30 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 40 λεπτά. 17 χλμ. βορειοδυτικά των Ψαχνών. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 20 λεπτά. 5 χλμ. βορειοδυτικά του Κυπαρισσίου. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 10 λεπτά. Οι Ακρες υπάγονται: στο δημοτικό διαμέρισμα Κυπαρισσίου με έδρα το Κυπαρίσσι, στο δήμο Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά, στο νομό Ευβοίας με έδρα τη Χαλκίδα.
Περιγραφή: Βορειοανατολικά του οικισμού βρίσκονται τα μεταλλεία της Λάρκο.
Ιστορία – Παράδοση: Ο οικισμός, λέγεται ότι στην αρχαιότητα είχε το όνομα Ακρα ή Ακράγαντες που οφειλόταν στην ακραία του θέση σε σχέση με τη Χαλκίδα.
Διοικητική ιστορία: Στις 28/12/1836 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η διοικητική διαίρεση της Εύβοιας και ο οικισμός υπαγόταν στο δήμο Μεσσαπίων. Το Νοέμβριο του 1840 καταργήθηκε ο δήμος Μεσσαπίων και ο οικισμός υπάχθηκε στο δήμο Χαλκιδέων. Στις 13/10/1866 ο δήμος Χαλκιδέων μετασχηματίστηκε στους δήμους Χαλκιδέων και Μεσσαπίων και ο οικισμός υπάχθηκε στο δήμο Μεσσαπίων. Στις 16/08/1912 όταν καταργήθηκε ο δήμος Μεσσαπίων, ο οικισμός υπάχθηκε στην κοινότητα Καμαρίτσας. Στις 20/06/1924 ο οικισμός αποσπάστηκε από την κοινότητα Καμαρίτσας και υπάχθηκε στην κοινότητα Κυπαρισσίου. Στις 04/12/1997 η κοινότητα καταργήθηκε και υπάχθηκε στο δήμο Μεσσαπίων ως δημοτικό διαμέρισμα.
Αρχαιολογικοί χώροι – Μνημεία: Ναός της Αγίας Παρασκευής. Βρίσκεται στη Βίρα. Είναι παλιό κτίσμα, μονόκλιτη βασιλική, δίρρικτη με ξυλόστεγη στέγη.

2) ΔΡΟΣΙΑ

Bρίσκεται: 23 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 30 λεπτά. 10 χλμ. βορειοδυτικά των Ψαχνών. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 15 λεπτά. 2 χλμ. νότια του Κυπαρισσίου. Εκτιμώμενος χρόνος διαδρομής 5 λεπτά. Η Δροσιά (τέως Πεθαμένος) υπάγεται: στο δημοτικό διαμέρισμα Κυπαρισσίου με έδρα το Κυπαρίσσι, στο δήμο Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά, στο νομό Ευβοίας με έδρα τη Χαλκίδα.
Περιγραφή: Ο οικισμός είναι κτισμένος σε μια όμορφη πευκόφυτη τοποθεσία, με άφθονα νερά. Δυτικά του ρέει το Βρασόρεμα και νότια ρέει το ρέμα του Πεθαμένου και το Κρυόρεμα. Εορτασμοί – Εκδηλώσεις: (Μη διαθέσιμα στοιχεία)
Ιστορία – Παράδοση: Παλαιότερα ο οικισμός λεγόταν Πεθαμένος ή Χάνι του Πεθαμένου. Το όνομα αυτό οφείλεται στην παρακάτω παράδοση: Οι Τούρκοι στην επανάσταση σκότωσαν στο Χάνι που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Ψαχνών και Αγίου έναν κάτοικο της περιοχής, ίσως τον ιδιοκτήτη του, γιατί τον πέρασαν για κατάσκοπο. Ο θεωρηθείς σαν πεθαμένος, δεν είχε πεθάνει, αλλά τραυματίστηκε. Οι δικοί του τον πήραν, τον περιποιήθηκαν και μέσα σε λίγες ημέρες γιατρεύτηκε κι έγινε καλά. Μια μέρα, η ίδια ομάδα στρατιωτών Τούρκων τον συνάντησαν στο ίδιο μέρος και μόλις τον είδαν ζωντανό ξαφνιάστηκαν και τον πέρασαν για φάντασμα και φώναξαν: «Να ο πεθαμένος».
Διοικητική ιστορία: Το 1911 έγινε η πρώτη αναφορά για τον οικισμό Πεθαμένος που υπαγόταν στο δήμο Μεσσαπίων. Στις 16/08/1912 όταν καταργήθηκε ο δήμος Μεσσαπίων, ο οικισμός υπάχθηκε στην κοινότητα Καμαρίτσας. Στις 16/10/1940 ο οικισμός καταργήθηκε. Στις 05/04/1981 αναγνωρίστηκε ξανά ο οικισμός με το όνομα Δροσιά και υπάχθηκε στην κοινότητα Κυπαρισσίου. Στις 04/12/1997 η κοινότητα καταργήθηκε και υπάχθηκε στο δήμο Μεσσαπίων ως δημοτικό διαμέρισμα. Αρχαιολογικοί χώροι – Μνημεία: (Μη διαθέσιμα στοιχεία)