Μονοπάτια -διαδρομή μικρή (5χλμ) και μεγάλη(11 χλμ) στο Βράχο πάνω απο το χωριό Κυπαρισσι Κεντρικής Ευβοίας.

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ 2014
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ
Σας προσκαλούμε και Σας προτείνουμε να περπατήσετε στα παλιά μονοπάτια του χωριού μας. Είναι τα μονοπάτια που εδώ και 150 χρόνια ενώνουν το χωριό Κυπαρίσσι και τον οικισμό Άκρες. Μια διαδρομή μέσα στο πράσινο σε υψόμετρο 500 μέτρων με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο και τη Χαλκίδα. Στην κορυφή του βράχου ο οικισμός Άκρες και στους πρόποδες αυτού το χωριό Κυπαρίσσι.
Το μονοπάτι (Μ1) περιμετρικά του βράχου όπως το σχέδιο , διαδρομής 5 χιλιομέτρων με ήπιο βάδισμα τελειώνει σε 3 ώρες. Το μονοπάτι (Μ2) περιμετρικά του μεγάλου δάσους όπως το σχέδιο , μέχρι την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, Αντριαλά, Άγιος Νικόλαος Ακρών είναι μήκους άνω των 11 χιλιομέτρων αλλά σε ήπια μορφή εδαφικών κλήσεων και ολοκληρώνεται σε 7 ώρες.
Είναι σίγουρο πως ερχόμενοι να περπατήσετε στα παλιά μονοπάτια του χωριού θα εντυπωσιαστείτε και θα ξανάρθετε. Το περιβάλλον , η θέα , ο χώρος , η περιοχή, το αγνάντεμα μέχρι την Πάρνηθα μαζί με ότι προσφέρουν οι ταβέρνες της περιοχής μας, δελεάζουν ακόμη και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη . Είτε χειμώνα, είτε καλοκαίρι θα απολαύσετε και τις δυο διαδρομές των μονοπατιών.
Ξεκινώντας την πεζοπορία για την διαδρομή (Μ1), ανηφορίζοντας από το χωριό και βαδίζοντας μέσα στην καταπράσινη χαράδρα, σε 15 λεπτά βρίσκεσαι στη θέση «Βραχάκι». Εκεί μόλις βλέπεις τα παγκάκια, θέλεις να ξεκουραστείς και να απολαύσεις την πανοραμική θέα που ξαφνικά αντικρίζεις. Μετά την ξεκούραση ανεβαίνοντας το ελικοειδές μονοπάτι μέσα στα πεύκα και τα σχοίνα και ακολουθώντας πορεία βορειανατολική φτάνεις στη ζώνη Αντιπυρικής προστασίας σε 15 λεπτά περίπου και σε υψόμετρο 350 μέτρων . Αντίκρυ το χωριό Σταυρός και απέναντι το χωριό Καμαρίτσα. Η Θέα και η θέση ο Χώρος και η έκταση δελεαστική για οποιαδήποτε άθληση.
Ανεβαίνοντας την Ζώνη , βαδίζοντας 15 λεπτά, συναντάς το δρομάκι που αν το ακολουθήσεις δεξιά πάει στην Αγία Κυριακή. Πηγαίνοντας όμως αριστερά σε 20 λεπτά περίπου φτάνεις στο Αγνάντι του «Βράχου» .Ένα σημείο μοναδικό στη θέα. Μια θέα που σου κόβει την ανάσα. Ο απόκρημνος βράχος 200 μέτρων περίπου – το σήμα κατατεθέν του χωριού μας- σε τρομάζει. Εκεί , στο κιόσκι και στα παγκάκια, αναγκαστικά, κάθεσε αρκετό χρόνο για να χορτάσεις αυτό που βλέπεις, σε υψόμετρο 520 μέτρων και απέναντι να έχεις το απέραντο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου.
Μετά την ξεκούραση στον «Βράχο» ακολουθώντας το δρομάκι βορειοδυτικά βαδίζοντας 20 λεπτά , φτάνεις σε ένα σταυροδρόμι. Ευθεία το δρομάκι πηγαίνει στον οικισμό Άκρες , στρίβοντας όμως αριστερά το μονοπάτι κατεβαίνει στο χωριό Κυπαρίσσι περνώντας από τη θέση «Μπίλζα». Το μονοπάτι για Μπίλζα μετά από μικρή πορεία γίνεται πέτρινο και ελικοειδές λόγω της υψομετρικής διαφοράς. Η θέα απερίγραπτη , βαδίζεις μέσα στο πράσινο και ο Ευβοϊκός κόλπος στα πόδια σου. Η λάκα της Μπίλζας προσφέρεται για κατασκήνωση και οποιαδήποτε άθληση. Τα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί από τον Δασικό Συν/μο και τον περιβαλλοντικό πολιτιστικό Σύλλογο ανά 1000 μέτρα κατά μήκος της διαδρομής ξεκουράζουν τους πεζοπόρους. Από την Μπίλζα μέχρι το χωριό Κυπαρίσσι η διαδρομή διαμέσου της θέσης « Παλιοχώρι» είναι περίπου 20 – 30 λεπτά της ώρας.
Φεύγοντας από τη λάκα της Μπίλζας και κατηφορίζοντας προς Κυπαρίσσι αριστερά ορθώνεται ο απόκρημνος βράχος με την Διαβολοσπηλιά ανάμεσα στα βράχια να περιμένει για εξερεύνηση και περιπέτειες. Αν είστε τυχεροί θα δείτε στα απόκρημνα βράχια να βόσκουν άγριες κατσίκες μαύρου χρώματος. Είναι η θρυλική ράτσα μαύρη «Γκιόσα» η όποια επιβιώνει ανάμεσα στα βράχια και τους γκρεμούς εδώ και πολλά χρόνια σε ελεύθερη μορφή. Στα δεξιά , χαμηλά στη ρεματιά , είναι η φυσική πηγή της «Μπαζίνας». Η φυσική πηγή που για παρά πολλά χρόνια -προ γεωτρήσεων – υδροδοτούσε το χωριό Κυπαρίσσι. Σήμερα ξεδιψά τους πεζοπόρους μια ωραία πέτρινη βρύση.
Πιο χαμηλά και απέναντι από τον Βράχο τα δυο εξωκκλήσια του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου . Κάτω από τις αιωνόβιες βελανιδιές και πεύκα περιμένουν τους πιστούς να προσευχηθούν μέσα στη φύση και σ’ ένα από τα ωραιότερα μέρη. Το ένα εκκλησάκι γιορτάζει τον Μάιο και το άλλο το Σεπτέμβρη, με πλούσιο φαγοπότι στην αυλή και κάτω από τον παχύ ίσκιο. Ένα νέο μονοπάτι είναι σε εξέλιξη το οποίο θα συνδέσει την Μπίλζα με την πηγή της Μπαζίνας και σε προέκταση τα εκκλησάκια του Αγίου Ιωάννη.
Συνεχίζοντας το περπάτημα προς το χωριό, στη θέση παλιοχώρι, αριστερά ψηλά στο βράχο στη μέση του περίπου, υπάρχει μια σπηλιά της οποίας η είσοδος κλίστηκε από τους τσοπάνηδες εδώ και πολλά χρόνια για να μην μπαίνουν μέσα τα γιδοπρόβατά τους. Όσα ζώα έμπαιναν στη σπηλιά χανόντουσαν και δεν ξαναέβγαιναν. Με προσπάθειες του Δασικού Συν/μου και του Συλλόγου αυτή η είσοδος θα ανοιχτεί και πάλι για να γίνει η σπηλιά επισκέψιμη . Θα επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα μονοπάτια στη βάσει του παλαιού πέτρινου μονοπατιού που εξυπηρετούσε τις στάνες του Βράχου. Μετά το παλιοχώρι φαίνεται το χωριό Κυπαρίσσι τελειώνοντας και η διαδρομή. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίθετα ανεβαίνοντας από Μπίλζα και κατεβαίνοντας από το Βραχάκι. Φτάνοντας όμως στο χωριό Σας περιμένουν οι λιχουδιές και τα ψητά, στο οινομαγειρείο «Μπακακάκια» και στην ταβέρνα του Τάρλα. Για τσίπουρο, ούζο, καφέ στου Βερνέζου και Ζαούρη. Άλλες 5 γνωστές ταβέρνες Σας περιμένουν στον κεντρικό δρόμο σε ένα χιλιόμετρο απόσταση από το Κυπαρίσσι με παραδοσιακές μακαρονάδες και τυροπιτάρια.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ (Μ2)
Η διαδρομή (Μ2) όπως φαίνεται στο χάρτη είναι προέκταση του μονοπατιού (Μ1). Ανεβαίνοντας από το Βραχάκι και φτάνοντας στην διασταύρωση μετά την Αντιπυρική Ζώνη ακολουθείτε πορεία προς τα δεξιά του δρόμου δηλαδή προς Αγία Κυριακή. Η διαδρομή είναι εύκολη και προσιτή για όλες τις ηλικίες λόγω της μικρής κλίσης του εδάφους. Το περπάτημα γίνεται ανάμεσα στα πεύκα καθ΄ όλη τη διαδρομή μέχρι την Αγία Κυριακή και για 3 χιλιόμετρα περίπου. Φθάνοντας στην Αγία Κυριακή μετά από 2 ώρες πορεία, έχετε φτάσει στο σημείο όπου ξεκίνησε η μάχη των Αντριαλών. Εκεί λίγο βορειοδυτικά είναι η θέση μνήματα όπου το 1823 οι Τούρκοι με κανόνια επιτέθηκαν στους Έλληνες αγωνιστές.
Ακολουθώντας τον φαρδύ δρόμο της Λάρκο για 1 χιλιόμετρο περίπου βρίσκετε στα αριστερά διασταύρωση. Εάν λοξοδρομήσετε για 800 μέτρα βορειοδυτικά όπως ο φαρδύς δρόμος, και επιστρέψετε πάλι στην διασταύρωση θα έχετε θαυμάσει τις βαθμίδες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της Λάρκο. Βαδίζοντας επί του δρόμου για οικισμό Άκρες επί 1 ώρα περίπου φτάνετε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Αριστερά και πίσω από το Ναό υπάρχει δρομάκι για τον Βράχο. Η απόσταση είναι περίπου 1200 μέτρα και στα μισά βρίσκετε την διασταύρωση για το μονοπάτι που κατεβαίνει στην Μπίλζα. Πηγαίνετε προς το Βράχο για να θαυμάσετε την θέα και συνεχίζοντας κατεβαίνετε από την Ζώνη ή επιστρέφετε στην διασταύρωση για να κατέβετε από το μονοπάτι της Μπίλζας.
Οι διαδρομές είναι εύκολες είναι κοντά στην Χαλκίδα, μπορούν μέχρι ενός σημείου να γίνουν και με ποδήλατα , συνδυάζουν πολλές παράπλευρες ασχολίες, όπως μάζεμα άγριων μανιταριών, αρωματικών φυτών , χόρτων, και ειδικά την άνοιξη μάζεμα πάρα πολλών ειδών λουλουδιών. Ο Δασικός Συνεταιρισμός και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κυπαρισσίου είναι καθημερινά στην περιοχη ,προστατεύει , επιβλέπει, ,προσέχει, και ενδιαφέρεται άμεσα για το δάσος και εσείς θα έχετε αμέριστη βοήθεια όποτε την χρειαστείτε επισκεπτόμενοι την περιοχή μας.
Θα χαρούμε πολύ να έρθετε να περπατήσετε στα μέρη μας , γιατί αυτό θα μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει . Σας βεβαιώνουμε ότι η περιοχή μας συνδυάζει τα πάντα. Βουνό , Θάλασσα, φαγητό , εξοχή . Με μια επίσκεψη θα το επιβεβαιώσετε και εσείς.